Γιώργος Η. Μπαρμπαλιάς

Γιώργος Η. Μπαρμπαλιάς

Ιδρυτής της Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών

Ο Γιώργος Η. Μπαρμπαλιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και είναι πατέρας δύο παιδιών. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1993 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του “Deree – The American College of Greece”. 

Aπό το 2000 εργάζεται στον όμιλο εταιρειών «Ηλία Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών & Αξιοποίησης Ακινήτων» όπου συνεχίζει, μαζί με τις δύο αδερφές του, Έλενα και Φαίη Μπαρμπαλιά, την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας τους το 1971. 

Επιπλέον, είναι αντιπρόσωπος των Αμερικανικών σκαφών Nor-tech στην Ελλάδα, μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.ΑΚ [Σύνδεσμος Επένδυσης & Ανάπτυξης Ακινήτων] και συνιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Η Τέχνη της Ζωής»  που δραστηριοποιείται σε αξιόλογους και πολυποίκιλους τομείς και συνεισφέρει ενεργά όπου υπάρχει ανάγκη. 

Site εταιρείας 

www.iliasbarbalias.gr 

Site μη κερδοσκοπικής εταιρείας 

www.artoflife.gr

Σύντομη παρουσίαση της Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών

Η ατομική κατασκευαστική επιχείρηση «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών» ιδρύθηκε το 1971 από τον οικονομολόγο Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά, του οποίου το όραμα ήταν να εμπλουτίσει και να ομορφύνει την πόλη που αγαπούσε, την Αθήνα.

Η αρχική δραστηριότητα της επιχείρησης ήταν η κατασκευή πολυκατοικιών και αργότερα επικεντρώθηκε στην κατασκευή πρωτοποριακών, για την εποχή, μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων με διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους, γνωστά ως «Studios». Το «Studio 1», στο οποίο συμμετείχε σχεδιαστικά ο αρχιτέκτονας Α. Μπίρης, απέσπασε το πανελλήνιο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του Υπουργείου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος επί υπουργίας Α. Τρίτση.

Το 1977, καθώς η εταιρεία εξελίχθηκε, τα γραφεία της μεταφέρθηκαν στο «Galatsi Center», ένα κτίριο μεικτών χρήσεων στο Γαλάτσι, όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα, έπειτα από αρκετές επεκτάσεις. Το «Galatsi Center», στο οποίο συμμετείχε σχεδιαστικά ο αρχιτέκτονας Α. Μπίρης, βραβεύθηκε με το πανελλήνιο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στην κατηγορία έργων μεικτής χρήσης, του Υπουργείου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος επί υπουργίας Α. Τρίτση.

Η επιχείρηση επικεντρώθηκε στην κατασκευή υψηλού επιπέδου κτιρίων, εξελιγμένης τεχνολογίας επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, για απαιτητικούς πελάτες του ιδιωτικού τομέα ή μεγάλες εταιρείες. Το στυλ- υπογραφή της εταιρείας ήταν ο συνδυασμός του κλασικού ρυθμού με το σύγχρονο, πάντα με προβληματισμό στην κλασική ελληνική έννοια της αναλογίας. Η καλή αρχιτεκτονική είναι μάλλον σαν μια όμορφη γυναίκα.

Επιπλέον, με το πέρασμα των χρόνων η εταιρεία απέκτησε τεχνογνωσία στην ανακατασκευή διατηρητέων κτιρίων, εφαρμόζοντας νέες μεθόδους και τεχνικές. Οι άριστες ανακατασκευές της έχουν ανανεώσει το κέντρο της πόλης και έχουν οριστεί ως παραδείγματα για άλλα παρόμοια έργα.

Το 1980 η επιχείρηση επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, ιδρύοντας στη Νέα Υόρκη την θυγατρική εταιρεία «Naos American Enterprise», σε συνεργασία με τον γνωστό Αμερικάνο αρχιτέκτονα D. Kenneth Specter. Η εταιρεία εστίασε σε κτηματοεπενδύσεις στο West Side της Νέας Υόρκης και μελέτες μετατροπών υπαρχόντων κτιρίων, σε υψηλών προδιαγραφών πολυκατοικίες, με σεβασμό στην πρωτύτερη χρήση τους και τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα.

Το 1991, η εταιρεία θέλοντας να διερευνήσει κι άλλους επιχειρηματικούς τομείς πέρα από την κατασκευή και την αγορά ακινήτων, ίδρυσε δύο ακόμα θυγατρικές εταιρείες, την «Τεχνόγνωση Α.Ε.» και την «Ελληνικός Παράγων Α.Ε». Αυτές οι εταιρείες ειδικεύτηκαν στην παροχή καινοτόμων προγραμμάτων στους τομείς της Εθνικής ασφάλειας και στην προμήθεια αμυντικού υλικού. Ανέλαβαν και εκτέλεσαν επιτυχώς το έργο της τηλεϊατρικής για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

To 1994, η επιχείρηση κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, κατακτώντας την 2η θέση στην κατηγορία των επιχειρηματικών κέντρων, στη διεθνή έκθεση και διαγωνισμό MIPIM στις Κάννες, με το γραφειακό συγκρότημα «Kifissias Plaza». Ήταν μια χρονιά ορόσημο για τα επιτεύγματα του ιδρυτή.

Από το 2000 έως και το 2003, εισχώρησαν σταδιακά στην επιχείρηση τα 3 παιδιά του Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά, αφού ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις σπουδές τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Γιώργος Μπαρμπαλιάς, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών (1993), με πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Deree-The American College of Greece, η Έλενα Μπαρμπαλιά, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών (1996), με πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης και τα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο New York University, με μεταπτυχιακό στον τομέα Ανάπτυξης Ακινήτων από το Πανεπιστήμιο Columbia University της Νέας Υόρκης και εμπειρία εργασίας από την Αμερικάνικη εταιρεία «The Marketing Directors» στην Νέα Υόρκη με αντικείμενο marketing, πωλήσεις και στρατηγικές λύσεις για όλα τα είδη κτηματομεσιτικών επενδύσεων στην Αμερική, και η Φαίη Μπαρμπαλιά, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών (1999), με πτυχίο στη Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων από το Deree-The American College of Greece και πτυχίο στα Χρηματοοικονομικά από το New York University / Stern Business School.

Το 2003 η επιχείρηση δημιούργησε το εμπορικό κέντρο «Αδριανού 52» στο κέντρο του Μοναστηρακίου, το οποίο το 2004 επιλέχθηκε από την εταιρεία American Express ως το κέντρο συνάντησης και παρακολούθησης των Ολυμπιακών Αγώνων – Αθήνα 2004 για τα μέλη της και έγινε πόλος έλξης για μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού.

Το 2014 ο ιδρυτής της εταιρείας, Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς απεβίωσε στην ηλικία των 69 ετών, αφήνοντας τη διοίκηση στα 3 του παιδιά, τα οποία συνεχίζουν τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Στην 49χρονη πορεία της «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών» έχει να επιδείξει αρτιότητα και πρωτοτυπία σχεδιασμού, διεθνές και ελληνικό πελατολόγιο και ποιοτικά έργα που η αξία τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.